2015. október 28., szerda

ALMAFESTÉS



Van egy szép almafa a kertben  - no nem sokon múlott az élete, mivel a kert közepén áll; az volt csupán a szerencséje, hogy nem túl termetes és mielőtt nekiláttam volna a baltával, a nagylányom megkóstolta és beleszeretett az ízébe :) ). Elég gazdagon termett az idén, de mivel nem vagyok nagy barátja a vegyszereknek, nem csak mi kóstoltunk bele az amúgy igen ízletes gyümölcsbe - az almamoly már biztosan nem fog kihalni, annyira kukacos :), de rájárnak a madarak a darazsak, sőt még lepkéket is láttam, amint pödör nyelvükkel enni próbáltak! :)
Egy szó, mint száz, a legtöbb alma nem túl szép, tele van lyukakkal, foltokkal így a gyerekek nem nagyon akartak enni belőle -  valamit kezdeni akartam velük mégis.
Ekkor eszembe jutott, hogy olvastam arról, milyen remekül lehet vele "festeni", azaz inkább nyomdázni. Nosza gyorsan ki is próbáltuk. Tényleg gyerekjáték :)



Hozzávalók:

  • ujjfesték - azért ez, mert még kicsi, és gyakran a kezét is befesti
  • lapos műanyag/papír tányér a festéknek vagy ecset
  • alma
  • éles nagyméretű kés
  • nagyméretű rajzlap/tekercs vagy csomagolópapír 
  • kötény vagy szemeteszsák a ruha védelmére
  • lelkes anyuka
  • lelkes csemete

Először is egy éles nagy késsel az almákat félbe kell vágni. Fontos a vágás minősége, mert ha nem sikerül egyenes felületet vágni, nem lesz szép - nekünk se lett az :)!
Mi kint festettünk a teraszon egy kis műanyag asztalon, de ha a nagymamától örökölt antik étkezőasztalt használod, érdemes letakarni pl. viaszosvászonnal, hogy ne essen kár benne. Az alkotások tekercsben kapható rajzlapra készültek, melyből épp az asztal hossza szerinti darabot vágtunk.
A festék két úton kerülhet az almákra: 
  1. a festéket a lapos tányérba öntjük, majd ebbe mártjuk bele az almát
  2. a festéket ecsettel visszük fel a vágott felületre
Mi a mártogatóst választottuk, mert Okostojás az ecsettel még nem bánik elég jól, de azt nem bírta volna elviselni, hogy ne egészen ő csinálja a készülő alkotást. Valójában még az almákat is csak hosszas megbeszélés után vághattam fel én, mert mint mondta, ő már nagy és tud magára vigyázni :)

Szóval már csak egy dolgunk maradt, az almát a papírra nyomni, és tádááám, kész. Több színt keverve egész csodákat lehet alkotni!
Egyszerű és nagyszerű móka, minimális előkészülettel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése